ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ:
* 2 чаши брашно
* 2 чаши шеќер
* 1 чаша кокос
* 1 прашок за пециво
* 1 кесичка ванилин шеќер
* 1 шоља млеко
* ½ чаша масло
За глазура:
* 100g чоколадо
* 2 лажици масло
НАЧИН НА ПОДГОТОВКА:
Во сад за матење измешајте ги сите суви состојки (брашното, шеќерот, кокосот, прашокот за пециво и ванилиниот шеќер) и со помош на жица добро промешајте. Потоа додадете ги млекото и маслото и мешајте добро додека не добиете еднолична смеса.
Смесата се става во плех кој претходно сте го подмачкале со масло за готвење и сте го попрскале со брашно. Се пече на 180 степени, 35-40 минути.
Глазура: Искршете го чоколадото, истурете две лажици масло и стопете го на пареа.
Готовиот колач прелиете го со глазура и оставете да се олади. По желба, посипете го со кокос.
Исечете на коцки и послужете.