Bridal

Занимливости за венчавките: Знаете ли кој број носи среќа во бракот?

Невестите во Индија во 11 век го сликале лицето со живи мотиви и ја сушеле косата крај оган, за да се задржи мирисот на дим.
Некогаш бракот бил работна трансакција, религиозно жртвување, начин да се сочува социјалната положба и да се демонстрира богатство. Сеќата, често е одраз на љубовта, а еве и неколку бројки што издаваат необични факти што се однесуваат на брачната заедница.

4. век – Според законот на Римското царство, младоженецот имал обврска да и подари на невестата прстен, како доказ на финансиска сигурност.

11. век –  Невестите о Индија во 11 век го сликале лицето со живи мотиви и ја сушеле косата крај оган, за да се задржи мирисот на дим.

1 – Бројот на ден на брачната среќа, според тврдењата на Марија Тереза од Шпанија, откако станала кралица на Франција. Нејзиниот роднина и сопруг Луј 14 бил непоправлив женкар, па поради тоа и дошла до овој заклучок.

136  – Тежината на свадбената торта на кралицата Викторија и принцот Алберт, на чиј што врв била ледената скулптура во облик на Велика Британија, окружена со Купидон.

750 – милиони луѓе во светот следеле телевизиски пренос од венчавката на принцот Чарлс и принцезата Дајана.

14 – Бројот на дијаманти што го окружувале сафирот на вереничкиот прстен на принцезата Дајана. Принцот Вилијам тој прстен и го даде на Кејт Мидлтон во 2010 година.

350 – Во последните години, Кејт е првата обична девојка која се омажила за принц, што би можел да го наследи тронот.

6.2000  – Бројот на склопени бракови меѓу хомосексуалци во првата години од озаконувањето на истополовите бракови во американската држава Масачустес.

Напиши коментар