← НАЗАД НА БОЗА

10-те најдобри места за живеење

10-те најдобри места за живеење
575 Читања

Во истражувањето жителите сами рангираат колку се задоволни од животот во градот во кој што живеат.

Еве ги десетте најдобри градови за живеење, според нивните жители.

10. Њукасл

56% многу задоволни, 37% задоволни. Њукасл е на северот на Англија и според истражувањето во него живеат најсреќните луѓе во целата Велика Британија.

9. Виена

56% многу задоволни, 39% задоволни. Виена е еден од најголемите градови во врвот на листата. И покрај овие резултати Виена не е најсреќниот град во Австрија.

8. Минхен

57% многу задоволни, 38% задоволни. Одлично пиво, прекрасно езеро и брилијантен фудбалски тим го прави Минхен еден од најсреќните градови во Европа и најсреќниот град во Германија.

7. Малме

60% многу задоволни, 36% задоволни. Третиот по големина град во Шведска е и најсреќен во земјата. Во друго истражување 96‚ од 320.000 граѓани се изјасниле како задоволни со своите животи.

6. Осло

60% многу задоволни, 38% задоволни. Осло е најсреќен град во Норвешка, земја која минатата година беше прогласена за најпросперитетна земја.

5. Грац

64% многу задоволни, 33% задоволни. Градот во кој живеат 270.000 жители е град во кој живеат најзадоволните жители на Австрија.

4. Цирих

64% многу задоволни, 34% задоволни. Швајцарскиот град често се наоша на листите за најдобри градови за живеење во светот, а дури 98% од граѓаните на Цирих се изјасниле дека се задоволни со својот живот.

3. Рејкавик

66% многу задоволни, 31% задоволни. Мирниот и сигурен главен град на Исланд го зазема третот место на листата на најдобри градови во Европа.

2. Копенхаген

67% многу задоволни, 28% задоволни. Во главниот град на Данска само 5% од жителите се изјасниле дека не се задоволни со својот живот.

1. Алборг

72% многу задоволни, 24% задоволни. Индустрискиот град на северот на Данска во кој е најпознат по својат симфониски оркестар и еден од најдобрите универзитети е дом на најзадоволните граѓани во Европa.

Коментари

© 2011 boza.mk | Дизајн - element.mk