Мојата кујна

Благи кифлички со пиво

Се меси мазно тесто од:
6 филџани пиво
5 филџани масло
1 печиво и
брашно по потреба

Откако убаво ќе биде измесено тестото, се одделуваат мали топчиња и се расукуваат во корички со дебелина од 1 см. Се оставаат да постојат 10 минути.

Потоа секоја коричка се расукува во поголема кора, се сече на 8 делови, на секој дел се става мармалад и се виткаат како кифлички.

Се печат подолго време на пониска температура.

250 гр. шеќер се растопува со малку вода. Во овој шербет се ставаат испечените и изладени кифлички а потоа се прпелкаат во 50 гр. мелени ореви или во шеќер во прав.

Напиши коментар