Bridal

Фенг шуи за боите на венчавката

Една од првите одлуки кои ги донесува невестата за време на планирањео на венчавката, е изборот на бојата. Така, цвеќето, украсите, свадбените покани и другите  работи на оваа церемонија треба да бидат во иста боја. Древната традиција на Фенг Шуи  често се применува за текот на венчавката. Фенг Шуи боите имаат за цел – да создадат хармонија, на денот на венчавањето. Така, одредени бои се совпаѓаат многу повеќе од останатите.

  1. Јинг и јанг

Фенг Шуи традицијата, всушност претставува спојување во хармонија на јинг и јанг енергиите. На пример црвената одговара со портокалова боја. Останатите се темно сина со светло сина боја. Темно зелена со светло зелена.

  1. Црна и бела

Традицијата на оваа комбинација имаат големо значење во Фенг Шуи теоријата. Белата е јанг(машки принцип), а црната јин(женски). Комбинацијата создава машко – женски склад. Во тоа се сочинува и белата боја на венчаницата на жената, и црната боја на облеката на младоженецот, во склад со контрастните целини на енергијата која гардеробата треба да ја надополни.

  1. Божиќни бои

Црвената и зелената донесуваат среќа на брачниот пар.

  1. Метални бои

Комбинацијата на метални бои, според Фенг Шуи традицијата, создава среќа и хармонија со креативноста и со децата. Метални бои се бела, златна, себрена и сина. Бела и жолта значи небо и земја. Златна и бела со виолетово создава големо богатство на енергии.

  1. Лош избор на бои

Постојат неколку комбинации на бои кои носат несреќа на денот на венчавањето. Не би требале да ги комбинирате црвената и сината боја, црната со металните бои( сребрена, сива, златна). Комбинациите на жолта со зелена и сина , не се препорачува. Според Фенг Шуи, зелената комбинација со металните бои создава лоша среќа.

Напиши коментар