Дестинации

Места кои нема да ги посетите

Постојат места на светот кои никогаш нема да бидат достапни за обичните смртници. И додека некои се можеби само плод на бујната човекова фантазија…другите навистина се наменети само за одбрана група луѓе.

 

1. Mezhgorye е град во Русија во кој наводно живеат луѓе кои работат на таен воен проект на блиската планина Yamantaw. САД се сомневаа дека станува збор за огромен бункер, но владата на Русија дава различни одговори. Можно е да станува збор за рудник, тајна скривница на руско богатство, складиште за храна или вода.

2. Тајната ватиканска архива всушност не е тајна. Можете да ги погледнете документите кои се постари од 75 години, но за да влезете потребно е да доставите барање. Се претпоставува дека полиците се долги 84 километри.

3. Постои популарно верување дека Дизниленд има дозвола за точење алкохол по службеното затворање на паркот кога се случува вистинската забава. Постои едно место во Дизниленд каде можете да пиете алкохол секогаш, а тоа е Club 33 на плоштадот во Њу Орлеанс. За да станете негов член мора да платите $30.000 долари и да се запишете на листата на чекање од 14 години.

4. Московскиот Метро-2 е паралелна подземна железница во склоп на московското метро. Овој таен подземен лавиринт направен е уште од времето на Сталин под тајното име D-6, а за него информации имале само KGB. Наводно постојат 4 линии на длабочина од 50 до 200 метри, но постоењето на овој систем не е потврдено.

5. White’s Gentlemen’s Club е најексклузивниот англиски клуб познат по бизарните кладби. Еднаш се кладеле во 3.000 фунти која капка дожд прва ќе се слизне од прозорот. За жените не е отворен, а мажите можат да станат членови ако ги повика некој од клубот, и само ако имате кралска крв или сте моќен политичар или уметник.

6. Area 51 е популарно име за воена база во Невада која е сместена на таен аеродром и е чувана од бројно обезбедување затоа што се развиле бројни теории за завери.

 

7. Room 39 е најтајната организација во Северна Кореја. Се шпекулира дека има 10 до 20 сметки во Кина и Швајцарија и се занимава со перење пари и други илегални трансакции. Нејзините членови се врзани со шверц на дрога и оружје.

8. Ise во Јапонија е најсвето место во оваа азиска држава и е посветено на божицата на сонцето Аматерасу. Храмот се руши и гради на секои 20 години. Единствена личност која може да влезе во него е свештеник кој мора да биде член на царско јапонско семејство.

9. Mount Weather Emergency Operations Center е место каде владата на САД и уште неколку одбрани ќе мораат да побегнат за да се спасат од крајот на светот.

10. RAF Menwith Hill е британска воена база со глобална ECHELON шпионска мрежа. Ова место поседува екстензивна сателитска станица која испраќ

Напиши коментар