← НАЗАД НА БОЗА

Несекојдневен пештерски манастир во Каиро

Несекојдневен пештерски манастир во Каиро
451 Читања

Постојат голем број убави цркви и манастири ширум светот, но овој е прв и единствен изграден во гигантска пештера. Манастирот Св. Симон се наоѓа во Каиро – Египет, а изграден е во 1975 година. Во склоп на ова несекојдневно архитектонско дело функционира и амфитеатар со одлична акустика.

Св. Симон е еден од седумте религиозни објекти кои се издигаат на планината Мокатам.

Несекјодневниот пештерски манастир во Каиро

Несекјодневниот пештерски манастир во Каиро

Несекјодневниот пештерски манастир во Каиро

Несекјодневниот пештерски манастир во Каиро

Несекјодневниот пештерски манастир во Каиро

Коментари

© 2011 boza.mk | Дизајн - element.mk