Зпечен леб со лук
ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ:
* 100гр путер, омекнат на собна температура
* 3 главици лук
* 2 лажици маслиново масло
* векна леб 400гр
* 2 лажици исецкан магдонос
* 200гр изрендан пармезан
* прстофат сол
НАЧИН НА ПОДГОТОВКА:
Извадете го путерот од фрижидер да омекне на собна температура.
Исечете ги врвовите на главиците лук така да се гледаат врвовите на секое чешне. Во плех ставете хартија за печење а на неа алуминиумска фолија. На фолијата ставете ги главиците лук и попрскајте ги со маслиново масло. Печете ги во рерна на 200 степени.
Откако лукот ќе се олади истиснете ги чешнињата од лушпата и крупно исецкајте ги.
Изрендајте го пармезанот и исецкајте го магдоносот. Измешајте ги магдоносот, лукот, пармезанот и солта со путерот.
Исечете го лебот на парчиња и секое парче премачакјте го со смесата.
Запечете во загреана рерна на 250 степени 3-4 минути.
