Дестинации

Ова се најубавите снежни замоци низ светот

Можеби минатата година ја испративме со неочекувано топли температури, но новата пријатно не изненади со првиот снег. Некои од најубавите места во светот прекриени со снежна покривка се толку овие магични замоци расеани низ белите пејзажи.

Statija gallery photo

Замокот Ноесванстајн во Баварија, Германија

Првенствено изграден како место за одмор на самотниот крал Лудвиг II, Ноесванстајн денес е еден од најпопуларните замоци и палати во Европа. Лесно е да се забележи и зошто: чудесна градба, замок кој лежи на врвот на рид опкружен со густа шума и богато декорирани историски соби. Ви звучи познато? Оваа тврдина е инспирацијата за замокот на заспаната убавица на Дизни.

Statija gallery photo

Палатата на Цар Алексеј Михаиловиќ во Коломенски Парк, Москва

Оригинално изградена во 1660 година како серија на поврзани соби, коридори и предворја, оваа дрвена палата подоцна била срушена поради дотраеност. Во 2010 година била повторно изградена од страна на Руската влада на околу половина километар од оригиналната локација, а денес е популарна туристичка дестинација за туристите кои сакаат да научат повеќе за животот на царот.

 

Напиши коментар