Дестинации

Во која европска држава жителите живеат подолго од Јапонците?

Долгата гранична линија меѓу Шпанија и Франција на едно место ја прекинува една мала држава.

1.Андора е 14. најстара држава во светот и 16-та најмала.

2. На чело на Монако се наоѓа принц. А на чело на Андора се наоѓаат два принца кои ја делат власта. Интересно е што ниту еден од нив не е од Андора, бидејќи едниот е секогаш актулениот претседател на Франција, а другиот од бискуп. Се разбира, две позиции немаат никаква вистинска моќ.

3. Главниот град на државата Андора ла Белја е највисок главен град на стариот континент и се наоша на 1.013 метри надморска височина.

4. Според должината на животниот век, Андроците се на второт место во светот, по Јапонците.

5. Ова е единствена земја на светот каде што официјалниот јазик е каталонски. Иако овој јазик се говори и во Шпанија и во Франција, само во Андора е официјален јазик.

6. Нема војска во Андора. Во случај на воена состојба, државата ќе ја штитат француската и шпанската војска.

7. Повеќе од 70 отсто од површината на земјата ја сочинуваат национален парк кој се наоѓа на листата на УНЕСКО за заштитна на природното наследство.

8. Што се однесува до криминалнот и тој е како и војската, скоро да не постои. Станува збор за една од најсигурните земји во светот.

9. Од четири најмали европски земји, не сметајќи го Ватикан, Андора е најголема, со површина од 468 квадратни метри, а во грб „и дишат“ Монако, Лихтенштајн и Сан Марино.

10. Андора нема национална банка и своја валута. Денес таа користи евро, а порано во употреба биле шпанската пезета или франускиот франк.

Напиши коментар