← НАЗАД НА БОЗА

Дали треба да ја испереме штотуку купената гардероба пред да ја облечеме!?

Дали треба да ја испереме штотуку купената гардероба пред да ја облечеме!?
283 Читања

Новиот фустан никогаш нема да изгледа толку ново како кога ќе го купите, а кошулите никогаш нема да имаат толку цврсто сошиени копчиња.

Па, се поставува прашањето дали навистина е неопходно сепак да ја испереме штотуку купената гардероба пред да ја облечеме.

Одговорот зависи токму од вас и од тоа колку сте плашливи и гадливи.

Но, според мислењето на професорот Доналд Белсито кој работи на Универзитетот Колумбија, новата гардероба не е доволно чиста за да може веднаш да ја носите.

Белсито, во изјава за „Вол стрит журнал“ објаснува дека формалдехидот, фабричката боја и останатите хемикалии може д апредизвикаат одредени алергиски реакции, но се разбира дека не се сериозна закана по здравјето.

Меѓутоа на овој начин може да се пренесат некои кожни болести, лишаи и габички бидејќи вие не знаете кој пред вас го пробувал тоа парче гардероба кое сте го купиле – истакнува докторот Белсито.

Според неговото мислење, кабината не е единствено место каде луѓе имаат допир со гардеробата, тука се и фабричките и текстилните работници кои учествуваат во нејзината изработка.

Белсито вели дека и тој самиот првин ја переновата гардероба пред да ја облече. А понекогаш ја пере и по двапати.

Коментари

© 2011 boza.mk | Дизајн - element.mk