Мојата кујна

Кафе ролат

Кафето во помали количини држи континуитет и може да им помогне на тинејџерите и студентите при учењето, но, поголеми количини создава несоница и намалување на концентрацијата.

Секојдневното пиење на големи количини кафе, доведува до хроничен замор и слабеење на отпорноста на организмот при стресни ситуации.

ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ:

100 грама Шеќер во прав

100 грама Шеќер

150 грама Путер

300 грама Кекси

1  Кафе филџан

1  лажица Какао

1  Жолчка

1  голема лажица Шеќер во прав

Време за подготовка: 15 мин.

Време за готвење: 30 мин.

ПОДГОТОВКА:

За кората (или црната смеса): во подлабок сад промешајте ги мелените кекси, шеќерот и какаото, па додавање на процеденото кафе замесете убава компактна смеса.

Расукајте ја смесата на фолија или хартија за печење со дебелина од околу 5 мм.

За филот: пенесто изматете го путерот со шеќерот, додадете ја матената жолчка и добро соединете.

Со филот (или белата смеса) премачкајте врз кората и завиткајте ролат.

Оставете го ролатот неколку саати во фрижидер, па пред самото послужување сечете го на кришки.

 

Напиши коментар