Здраво тело

Лукот е чуварот на нашето срце

Со конзумирање на лукот го штитите вашето срце. Тој е од особена важност за здравјето на кардиоваскуларниот систем.

Според најновата студија, чии резултати беа објавени пред неколку дена состојките на лукот помагаат во заздравувањето по срцевиот удар. Освен тоа состојките на лукот особено алицинот делува на црвените крви зрнца и произведува водород сулфид кој ги отпушува крвите садови и дозволува крвта да тече безпрекорно.

Лукот содржи голема количина на алицин, витамини А, Б, Ц, железо, ензими, билни влакна, калиум, аминоскиселини… Поради богатиот состав на лековити состојки тој ќе биде лекот на иднината. Научниците предвидуваат дека лукот ќе биде застапен во секоја терапија.

Напиши коментар