← НАЗАД НА БОЗА

Маслото од оригано : Помош кај бактерии и габи

Маслото од оригано : Помош кај бактерии и габи
195 Читања

Ориганото е билка која важи за една од најлековитите билки на свтот. Посебно ценето е неговото масло, кое се добива од дивите врсти на оригано со посебен процес на дестилација за да се зачуваат неговите лековити својства.

Постојат прку 40 врсти на оригано. Во кулинарството најчесто се користи Origanum Vulgare. Меѓутоа за најлековитa врста се смета Origanum Minutiflorum, кое содржи и до 90 проценти актвно лековито својство карвакрлола.

Лековити својства на ориганото

Највредната лековита супстанца во маслото на ориганото е карвакрол – состојка која има јаки антибактериски својства. Британските научници потврдиле дека маслото од оригано се бори против 26 различни бактерии.

Делотворно е против поголемиот број на бактерии кои причинуваат инфекција на дебелото црево и уринарниот тракт, тифус, колера, чиреви и инфекции на кожата. Освен што ги уништува бактериите, маслото од оригано има јако антивирусно дејство, па затоа штити од грип, настинка, заушки и сипаници.

Агресивно ги напаѓа габите

Маслото од оригано делува на многу врсти бактерии, вируси и габични инфекции кои го менуваат обликот и го отежнуваат лекувањето. Агресивните антигабични својства на маслото од оригано ги спречуваат и тврдокорните инфекции како кандида и габички на ноктите.

Ги спречува алергиите

Маслото од оригано содржи киселина од рузмарин, која е јак антихистаматик и помоќен антиоксиданс од витаминот Е. Киселината од рузмарин најчесто се користи во лекување на алергиски реакции, бронхијална асма, артритис. Самата инхалација помага кај алергиите.

Коментари

© 2011 boza.mk | Дизајн - element.mk