Здраво тело

Местата каде најмногу се здебелувате говорат за Вашето здравје

Местата на кои најмногу се складираат масните наслаги откриваат многу важни информации за Вашето здравје.

Дали е подобро да имате мали и големи колкови?

Што не штити од болести, складирање на масти на стомакот или задникот?

Дознајте денес!!!!

EverydayHealth претставува бројни студии кои докажале дека одредени болести кај човекот се поврзани со начинот на кој нашиот организам ги складира мастите.

Задник

Последните студии покажуваат дека поголемиот задник не штити од дијабетес и срцеви болести, а причината за тоа е таложењето на масните наслаги подалеку од проблематичните органи.

Стомак

Истражувањето спроведено до Public Health заклучува дека, луѓето кај кои масните наслаги се таложат во пределот на стомакот имаат проблеми со спиењето како и чести проблеми со крвниот притисок, неправилно циркулирање на крвта во организмот, зголемено лачење на желудечна киселина, проблеми со варењето на храната, рак на дебелото црево и други цревни болести.

Колкови

Истражувачите на Универзитетот Northwestern воочиле дека жените во менопауза имаат големи психички проблеми доколку имаат поголеми колкови.

Бутови

Една Данска студија покажа дека зголеменото таложење на масти во пределот на бутовите е поврзан со ризик од срцеви болести, но истовремено и добар метаболизам и помал ризик од дијабетес.

Гради

Истражувањата од Harvard покажаа дека големината на градите е битен фактор-ризик за добивање на дијабетес и срцеви и васкуларни заболувања. Имено жените со поголеми гради имаат поголем ризик – фактор и предодредување за болести на срце и васкуларни пореметувања.

Напиши коментар