Здраво тело

Од стрес навистина косата станува бела!

Старата теорија на луѓето дека преку ноќ им побелува косата од мака, сега е и научно докажана, од стрес косата навистина поседува.

Кога работите ќе почнат да се комплицираат, кога буквално се ќе ни се собере, во нашето тело започнува да се излачуваат хемикалии кои ја оштетуваат нашата ДНК, и прават да изгледаме постаро и го зголемуваат ризикот од болести.

Било направено истражување над лабараториски глувци на кои им било даден стимуланс со сличен адреналин кој кај луѓето предизвикува стрес и воочено е дека дошло до намалување на нивото на протеинот p53, познат како “чувар на геномот”, кој го одржува организмот здрав и ги чтити ќелиите од аномалии.

Ова може да пружи веродостојно објаснување како хроничниот стрес доведува до пореметувања, кои освен тоа што оставаат трага на нашиот надворешен изглед, предизвикуваат обелување и опаѓање на косата и опасни болести како што е карциномот.

Напиши коментар