Sweet Home

Раскошна вила во Катар

Кога ја гледате оваа раскошна вила, која ја визуелизираше Мухамад Тахер, навистина е тешко да се поверува дека сепак не се работи за некој дворец од бајките.

Вилата стои како тестамент на сега огромното богатство на Катар и неговиот раст како најбогато место помеѓу арапските држави. Во неа се влегува низ огромна впечатлива врата во предворје кое го красат и самите тавани и сензуално закривените скалила.

Погледот кон огромните тавани со купола го привлекуваат и млечните витражи, додека масивниот лустер кој виси на средината го има својот главен збор.

Влезот кој го одзима здивот е раскошен и со своите декоративни ѕидови, мермерни столбови и златни акценти.

Главната трпезарија пак може да се пофали со богато изрезбана трпезариска маса, која е опкружена со дванаесет столчиња кои се преслечени во сомот.

Како и на самиот влез, златото може да се забележи насекаде низ целата вила, речиси на секоја замислива површина. Она што ја краси секоја соба во вилата се и најфините европски материјали и најегзотичната дрвенарија.

Уметничката колекција која ја краси оваа вила е огромна, како и деталните резби и декадентните релјефи. На момент, лесно може да се изгубите во оваа вила која е секако достојна за едно кралско семејство.

Големиот салон е претставен како формален, иако делува исклучително топло и пријатно. Тој претставува ризница на современ мебел, прекриен со најфини материјали.

Иако салонот е луксузно опремен, остава чувство дека е поопуштен за разлика од останатите простории во кои доминираат кожните клуб фотелји, камените ѕидови и современите барски столчињa.

Напиши коментар