Дестинации

Шангај – градот на соништата!

Ниту еден град во оваа интересна земја не е толку фанцинантен ниту има уникатна мината колонијалност. Шангај е град над морето, и низ него помунува реката Јангце која се излива во Источно Кинеското море. Овој град бил седиште на риболовот и текстилната индустрија, а добил свој идентитет кога се отворил за останатите светски сили со договорот од Нанкинг во 1842 година. Британците, французите, американци, германци и руси се доселиле во градот и отвориле свои западни банки, трговски центри, граделе луксузни вили и оставале културно  наследство. Самиот град процветал во космпол и почнал да пулсира како трговски финансиски центар, откако го добил признанието во истокот на Париз помеѓу 1920 и 1930 години. Покрај тоа што кина е колевка на комунизмот, градот бил запоставен за време на културната револуција која траела долги години.

Овој град е инспирација за многу новели, филмови и коктели. Пекинг можеби е помистериозен, но Шангај има многу што да понуди.

luksuz-destinacija-turizam-putovanje-kina-angaj (1)

luksuz-destinacija-turizam-putovanje-kina-angaj (1)

luksuz-destinacija-turizam-putovanje-kina-angaj (2)

luksuz-destinacija-turizam-putovanje-kina-angaj (3)

luksuz-destinacija-turizam-putovanje-kina-angaj (6)

luksuz-destinacija-turizam-putovanje-kina-angaj (7)

luksuz-destinacija-turizam-putovanje-kina-angaj (8)

luksuz-destinacija-turizam-putovanje-kina-angaj (9) (1)

luksuz-destinacija-turizam-putovanje-kina-angaj (10)

luksuz-destinacija-turizam-putovanje-kina-angaj (11)

Напиши коментар