← НАЗАД НА БОЗА

Супер превенција: Еве зошто е добро да пиете кафе и зелен чај

Супер превенција: Еве зошто е добро да пиете кафе и зелен чај
525 Читања

Сакате да спречите мозочен удар? Настојувајте редовно да конзумирате зелен чај и кафе…
Многу луѓе во текот на денот прават пауза за да се напијат кафе или чај, а токму таквите навики би можеле да ги заштитат од мозочен удар, наведеуваат јапонските стручњаци.
Тие спровеле истражување во кое учествувале 83.000 луѓе, каде се покажало дека зелениот чај или кафето можат да го спречат ризикот од мозочен удар.
“Идеално би било кога луѓето би се одлучиле од корен да го променат својот животен стил, но тоа најверојатно нема да се случи. Затоа е добро да воведат барем мали промени како што се редовната конзумација на зелен чај или кафе кои докажано штитат од мозочен удар”, истакнал др. Yoshihiro Kokubo, раководител на одделот за кардиологија во Националниот церебрален и кардиоваскуларен центар во Осаки.
Па, да го послушаме.

Коментари

© 2011 boza.mk | Дизајн - element.mk