← НАЗАД НА БОЗА

Вака изгледа најопасниот пат на светот (Видео)

Вака изгледа најопасниот пат на светот (Видео)
255 Читања

Патот, долг 1.250 метри, а широк само четири метри, минува низ планината во округот Huixian (Кина), а рачно го направиле 14 жители на селото Guilang, пред 40 години.

Во тоа време, единствената врска со надворешниот свет била вертикалната низа од 720 скалила. Скалите биле многу опасни, бидејќи биле стрмни, ниски и немале ограда.

Поглаварот на селото во 1972 година одлучил дека нешто мора да се направи и самиот ги предводел останатите 13 жители на селото во натчовечките напори на правење на патот.

Селаните рачно, без никакви машини, успеале да го направат. За тоа им биле потребни пет години, а патот е широк колку на него да може да се вози.

Коментари

© 2011 boza.mk | Дизајн - element.mk