Убавина

4 навики кои забрзуваат процесот на стареење

Доаѓа време кога нашата кожа ќе почне да старее, што е нормално и природно, но повеќето од нас сè уште сакаме да дознаеме што да правиме за да го забавиме процесот на стареење. Затоа многу е важно да дознаеме кои се тие навики што предизвикуваат  предвремено стареење на кожата, иако досега не сме ни размислиле на истите.

Навики кои влијаат на предвремено стареење на кожата:

  1. Исхрана

Конзумирање премногу шеќер може да има негативен ефект врз нашата кожа со текот на времето.

  1. Премногу алкохол

Ако ова лето сте конзумирале  летни коктели ( со алкохол ), можеби е време да  размислите за вашиот омилен пијалок на плажа. Алкохолот ја дехидрира кожата и ги проширува капиларите во кожата, предизвикувајќи црвенило. Кожата која не е доволно хидрирана  побрзо старее.

  1. Изгореници

Користење на крема со заштитен фактор е многу важна. Штетата од сончевите зраци е кумулативна.  Дури и 10 минути дневно во текот на целиот живот може да предизвика голема штета на кожата.

  1. Пушењето

Цигарите ја намалуваат способноста на кожата да се храни, што доведува до брчки на кожата.

Напиши коментар