Убавина

4 правила за нанесување на крема околу очите

Кожата околу очите е местото каде што се појавуваат првите знаци на стареење.

Мали брчки, темни кругови, подочници … Сето ова е дел од нормален процес на стареење, кој сè уште може малку да се одложи. Клучна улога играат кремите за нега на очите, кои треба да ги користите веќе во дваесеттите години. Соодветната грижа може да го одложи појавувањето на првите знаци на стареење за неколку години. Нивната правилна примена е важна. Кожата околу очите е тенка и чувствителна, па затоа е неопходно да се знаат неколку златни правила при примена на креми во овој дел:

 

1. Не претерувајте со количината на нанесување 

Жал ни е што мораме да ве разочараме, но ако претерате со кремата околу очите, вашите брчки нема чудесно да исчезнат преку ноќ. И не само што тоа нема да биде поефикасно, но поголем број креми може лесно да ги оштетат очите. Како и со било кој друг производ за убавина, умереноста тука е од суштинско значење, а препорачаната количина крема за очи е приближно со големина на зрно грашок.

 2. Не ја истегнувајте кожата 

Како што веќе споменавме, ова е многу чувствителна област на лицето и не треба да ја истегнете кожата околу вашите очи или грубо да ја триете, бидејќи ќе има контра ефект и ќе предизвика појава на нови брчки.

3. Чувајте го кремот на соодветно место

Кремот за окото треба да се чува на ладно и темно место, далеку од сончевите зраци и други извори на топлина. И за максимална ефикасност, најдобро е да го зачувате во фрижидер по секоја употреба.

4. Дозволете кожата да ја апсорбита кремата 

Кога ќе ја нанесете кремата на кожата околу очите, почекајте неколку минути пред да нанесете шминка над неа. Кога кожата ќе ја апсорбира кремата, за што се потребни околу 3-5 минути, шминката ќе изгледа подобро и нема да впие во малите пори околу очите.

 

 

Напиши коментар