Sweet Home

4 растенија за поголема приватност во дворот

Ако сте во потрага по природен начин да  создадете бариера помеѓу вашиот двор и дворот на вашиот сосед или сакате да се заштитите од  љубопитните  погледи и да им дадете на членовите на вашето семејство поголема приватност, ние ќе ви дадеме неколку идеи за тоа како да ја постигнете целта.

Растенијата што ќе ви ги претставиме, исто така, можат да ве  послужат и за маскирање и разубавување на старите ѕидови и огради. Пред садењето, внимателно планирајте ја вашата жива ограда земајќи го предвид потенцијалото  растење на растенијата. Размислете за желбите и потребите и консултирајте се со експерти за расадник за идеалниот период за садење.

Погледнете ги нашите предлози:

Фотинија

Зимзелени грмушки на растенијата со сјајни, кожнени лисја, кои ја формираат густата круна и ќе ви обезбеди сигурна заштита и приватност во дворот. Лесно се одгледува,  издржлив е, исклучително декоративен и атрактивен поради неговата црвена боја. Фотинијата брзо расте, за една година може да постигне дури и еден метар.Таа е идеална за жива ограда, ако се поставени во форма на дрво и изгледа многу убаво.

Бамбус

Зимзелено растение од семејната трева што расте брзо и бујно. Во зависност од сортата, може да порасне од еден метар,  со височина до десет метри. Бамбусот често е декоративна билка во домот, но исто така може да се одгледува во големи саксии.

Туја

Кога се сади жива ограда, многу често изборот паѓа на тујата, а тоа не е без причина: ова растение рапидно расте, доста е  отпорна и лесно се одржува. Постојат многу видови на туја, а ако се одлучите за стубаста туја, можете да добиете висина на жива ограда до 6 метри.

Вештачки шимшир

Ако, сепак,  веднаш ви требаат  бујна ограда и густ параван, размислете и за вештачкиот шимшир. Додека чекате природната ограда да расте, квалитетна вештачка замена може да биде добро решение, кој не бара грижа и напор во дизајнирањето.

Напиши коментар