← НАЗАД НА БОЗА

5 ГРЕШКИ кои родителите најчесто ги прават при ВОСПИТУВАЊЕТО на децата

5 ГРЕШКИ кои родителите најчесто ги прават при ВОСПИТУВАЊЕТО на децата
183 Читања

Вашето дете е хистерично, бара постојано нови играчки, плаче ако не ги добие и не знае како да се однесува со другите деца?

„Ова не треба да звучи како аларм“, вели американскиот психолог Фран Волфиш.

  1. Поставете ги границите

Воспоставете јасни граници до кои детето може да оди. Предупредете го неколку пати и не подигнувајте го тонот – доволно е за детето да биде послушно.

  1. Покажете кој е главен

-Грешката на многу родители е дека на секој начин се обидуваат да ги задоволат своите деца, вие не мора да бидете пријатели. Децата треба да разберат кој е главен во домот, инаку тие нема да ве слушаат, вели психологот.

  1. Разговарајте со своите деца кога двајцата ќе бидете смирени

Дали детето јаде бонбони наместо супа, додека сте во другата соба? Не лутете се и не викајте на него: одржаните лекции со високи тонови нема да направат ништо добро. Разговорот треба да се одвива само кога сте смирени и подготвени за дијалог. Тогаш детето сигурно ќе ве чуе и ќе ги прифати вашите тврдења.

  1. Контролирајте ги вашите чувства

„Разбирам дека е тешко да се контролирате кога детето станува бесно и хистерично“, вели психологот. – Длабоко дишете и обидете се да се релаксирате – ова е реакцијата што детето не ја очекува од вас. На крајот, ќе сфати дека неговата хистерија е бескорисна и ќе прекине со хистеричните сцени –

  1. Објаснете му на детето кои грешки ги прави

Она што е очигледно за вас е можеби неразбирливо за детето. Ако е виновно и нешто згрешило, не плашете го, туку обидете се да му објасните во што е неговата вина. Ако детето расипе нешто во кујната, однесете го таму и убаво објаснете му каде згрешило. Овој момент ќе биде запечатен во неговата меморија, а детето веројатно нема да ја повтори истата грешка – советува Волфиш.

Коментари

© 2011 boza.mk | Дизајн - element.mk