Дали има некој кој не ја сака италијанската храна? Така и си мислевме! Секој сака паста, на тој или на оној начин, пица, италијански сладолед … Што и да посакате, Италија нуди безброј гастрономски опции. Затоа ви предлагаме специјалитети кои треба да ги пробате кога сте во оваа земја. Се разбира, пицата е основна, па затоа сега ќе се фокусираме на некои други италијански јадења. Бидејќи, земјата на пастата ќе ви понуди јадења што не можете да ги замислите и кои се многу вкусни.
- Биголи
Мислевте дека шпагетите се вкусни? Тогаш не сте се ги пробале биголите, шпагети, кои се специјалитет на Венеција, а ги карактеризираат подебели тестенини како што се млинците кои најчесто се подготвуваат во микс со патка.
- Риболита
Оваа “зимска” супа, кој потекнува од Тоскана, сите ја обожуваат. На вас останува со што ќе ја подготвите, но традиционалниот рецепт подразбира мешавина на зеленчуци (главно зелка и домати), грав и стар леб. Ако сакате, можете да додадете месо или риба, но ако сакате да се држите до оригиналниот рецепт, тогаш не ги додавајте. Многу погодно јадење после долги прошетки.
- Риси е биси
Риси и биси подразбира ориз и грашок. Ова јадење не е нешто софистицирано, но е многу вкусно. Состојките се варат во супа од зеленчук, што резултира со избалансиран, лесен и омилен оброк меѓу вегетаријанците. Убедени сме дека вашите мајки некогаш приготвуваат вакво или слично јадење, нели?
- Тротелини ен Бродо
За многу семејства во северна Италија, Тортелини ен Бродо е задолжително јадење за секоја прилика. Се служи во крем сос наросен со ситно сецкан пармезан.
- Канедерли
Тие се направени од пченичен леб, јајца, млеко и месо. Овие зачинети топки се преливаат со бистра супа. Тие се слични на нашите ќофтиња, само со помалку месо.
- Осо буко ала Миланезе
Ако треба да пробате чинија со месо во Италија, нека биде Осо Буко. Нема да може да одолеете на телешкото месо кое се вари во вино.
- Качуко
Доколку сте личност која не ја сака рибата, Качуко сигурно ќе го промени тоа. Зачинета морска храна се поврзува со местото Ливорно, а школките, раковите и октопод во сос од домати се нешто што ќе ве фасцинира.
- Фокакиа ди реко
Едноставен рецепт наречен Гокакиа е ароматична погача која оди одлично со маслиново масло и сирење.