Motherhood

Анксиозни се и децата и родителите

Научниците одамна истражуваат за семејната анксиозност и мислат дека се пренесува така што детето ги набљудува нервозните родители, и тој самиот станува таков.

sad little girl on background the wall with toy

Сеуште не знаеме многу за анксиозноста и менталните пореметувања, но научниците речиси се согласуваат дека повеќето се развиваат преку комбинација на генетски и факторот средина. Една студија од Универзитетот во Висконсин предупредуваат дека анксиозните родители имаат голема шанса да ја пренесат ова и и кај нивните деца.

Научниците одамна истражуваат за семејната анксиозност и мислат дека се пренесува така што детето ги набљудува нервозните родители, и тој самиот станува таков. Една студија спроведена кај мајмуните, сепак, покажува дека е до гените.  Анализирајќи ја структурата на мозокот кај мајмуните, во анксиозни  семејства се пронајдени сличности, така што мозокот на анксиозни родители и нивните деца личат на делот кој е надлежен како одговор на страв.

Напиши коментар