Потребни состојки:
– 500 гр брашно
– 30 гр квасец
– 2 лажици шеќер
– 2 жолчки
– малку сол
– 1,2 дл масло
– 3 дл млеко
За филот:
– 2 жолчки
– 80 гр шеќер
– 200 гр чоколада за готвење
– 80 гр мелени пишкоти
– цимет
– 2 лажици рум
– 2 белки
– 1 шолја кисела павлака
Подготовка:
Во млако млеко додадете ги квасецот, шеќерот, изматените жолчки, маслото, малку сол, па постепено додавајте го брашното. Покријте го тестото со крпа. Оставете го нека стаса, а за тоа време подгответе го филот.
Изматете ги жолчките со шеќерот, па додајте ја павлаката, растопената чоколада, и смелените пишкоти, цимет и рум. Белките изматете ги во цврст снег, па додајте ги во филот. Тестото поделете го на два дела. Расукајте ја кората и од едниот крај убаво премачкајте ја со филот, па ролувајте ја кората. Истото сторете го и со другата половина од тестото. Оставете ги уште малку да нараснат, па премачкајте ги со жолчка и печете ги на 170 степени околу половина час. Откако ќе се испечат оставете ги штрудлите малку да се изладат па пресечете ги.