← НАЗАД НА БОЗА

Цвекло – спречува тумор и лекува леукемија!

Цвекло – спречува тумор и лекува леукемија!
349 Читања

Присуството на јод го прави цвеклото драгоцено во борбата против астериосклерозата и во забавувањето на процесот на стареење. Основната повеќекратна лековитост на ова растение сепак потекнува од бетанинот и бетаинот, кои ја потикнуваат размената на материите, го регулираат крвниот притисок, го намалуваат холестеролот, ги одржуваат крвните садови, ја потикнуваат работата на црниот дроб и уште многу други работи. Цвеклото се употребува преку целата година, а тоа е доста богато со витамини и минерали и може да се зема без ограничување без штетни последици.

Покрај големото богатство со белковини, масти и јаглехидрати, цвеклото ги содржи речиси сите минерали како калциум, калиум, натриум, фосфор, магнезиум, манган, јод, сулфур, литиум, бакар, железо, флуор, стронциум, бром. Значајно е и присуството на витамините Б1, Б2, Ц како и витаминот Б12, кој многу ретко се сретнува во состојките од растително потекло и е многу важен за вегетаријанците. Оваа благотворна билка делува и за обновување на крвта, но и дејствува канцерогено.

За лек се употребува подземниот дел од растението. Коренот се собира во есен и се чува во умерено топли простории. Доколку се чува на соодветен начин, тоа може да трае до идната година. Основното дејство на цвеклото е спречување на тумор и лекување леукемија. Тоа е добро и во лекувањето маларија, акутни фиброзни болести и грип во почетна фаза. Освен тоа се користи и за регулирање на крвниот притисок, особено кај оние што страдаат од низок притисок. Поволно дејствува на нервите и на работата на мозокот. Исто така цвеклото делува и за слабокрвност, особено кај децата и младите лица, а ја потикнува и работата на желудникот, цревата и на жолчката.

За сите болести се користи свежо исцеден сок од цвекло, а од 1кг. цвекло може да се добијат 700 – 750мл. сок.

Сок од цвекло:

Со варење на цвеклото се губи неговата лековитост, па затоа е најдобро да се користи сок од пресно цвекло. Цвеклото треба тенко да се излупи, сито да се изренда и да се прелее со сок од лимон и мед. Кога малку ќе отстои, истиснатиот сок треба да се пие по малку цел ден. При потешки заболувања треба да се пие 0,5 – 1л. сок дневно. Кога ќе почуствувате подобрување, дозата треба да се намали на ¼ л.

Коментари

© 2011 boza.mk | Дизајн - element.mk