← НАЗАД НА БОЗА

Децата колку повеќе гледаат телевизија, толку помалку им веруваат на другите

Децата колку повеќе гледаат телевизија, толку помалку им веруваат на другите
229 Читања

Во денешно време на телевизија, интернет, компјутерски и Playstation игри, детето поголемиот дел од своето слободно време и го посветува на електронската забава и хоби, спортот и дружењето со пријателите и семејството ги става во втор план.

Неспорен е фактот дека медиумите играат голема улога во животот на децата, а можеби најмногу интернетот кој што е брз и лесно достапен за сите, и она што го прави привлечен е фактот дека тој ви овозможува да остварите двонасочна комуникација.

Медиумите се оние кои треба да едуцираат и образуваат, а не да бидат глуви за одредени предмети и правила, поради тоа средствата за комуникација претставуваат предизвик за образованието.

Се покажа дека гледањето насилство на телевизија е повеќе поврзано со агресијата кај децата отколку насилните видео-игри на компјутер, бидејќи децата сцените на телевизија ги доживуваат пореално, додека кај игрите полесно ја делат играта од реалноста.

Телевизијата го осиромашува чувството на заедница. Колку повеќе деца и возрасни гледаат телевизија, имаат помалку доверба едни во други и постои помала веројатност да учествуваат во организирани активности надвор од домот.

Децата стануваат зависници од телевизија веќе околу третата година и тоа најчесто по вина на родителите кои немаат или не наоѓаат доволно време да се грижат за децата и да поминуваат квалитетно време со нив, туку ги смируваат со телевизија. На овој начин, родителите свесно или несвесно имаат активна улога во нарушувањето на физичкото и менталното здравје на своето дете.

Коментари

© 2011 boza.mk | Дизајн - element.mk