Дестинации

Еден од најубавите шпански градови што не е на туристичката мапа

Туристите кои ја истражуваат Шпанија можат да видат сосема различни градови како Барселона, Севиља, Билбао, па дури и Малага.

Сепак, постои уште еден град чија убавина, а пред сè, вредноста, за туристите сеуште се неоткриени.

Кордоба во Андалузија има најмногу споменици под заштита на УНЕСКО на едно место.

Се наоѓа на два часа со воз од Мадрид, па затоа е многу лесно да се стигне до него.

Најпознатото одбележје е Големата џамија која се смета за една од најневеројатните исламски градби во светот, која стои овде уште од времето кога Кордоба беше главен град на Шпанија.

Таа се наоѓа во историскиот центар на Кордоба.

Во 2018 година, УНЕСКО заштити уште едно одбележје во овој град, а тоа е стариот град Медина Азахара.

Градот бил изграден во средината на 10. век од страна на династијата Umajad и бил центар на Кордоба.

Поголемиот дел од него бил уништен за време на граѓанската војна која го прекинала калифатот, а неговите остатоци биле заборавени тука илјада години.

Археолозите откриле патишта, мостови и секојдневни објекти што обезбедија подобар увид во тоа како старата цивилизација на Андалузија исчезнала од овие простори.

Туристите кои сакаат да ја откријат Кордоба треба да знаат дека таа е и дом.

Постојат и Patios фестивали кои исто така се под заштита на УНЕСКО.

Станува збор за пролетна манифестација која им овозможува на луѓето да го истражуваат историскиот центар кога традиционалните цветни градини или приватни дворови се отворени за јавноста.

Напиши коментар