Art & Crafts

Едноставен тест со кој ќе проверите дали јајцата се свежи!

Со оглед на тоа дека јајцата се како во школка, тешко е да знаеме дали се свежи или не. Без оглед на тоа од каде ги купувате јајцата, сигурно секогаш сакате да знаете дали се свежи или не. Тоа може многу точно да го определите според начинот, на кој јајцето се полева со вода. Колку е постаро јајцето, толку повеќе воздух се собира во неговата кора. Еве како да направите проверка:

Во мал сад стевете вода со собна температура. Доколку ги тестирате јајцата кои стоеле во фрижидер, користете студена вода, но не многу студена, колку температурата во фрижидерот.

Внимателно пуштете го јајцето во водата, и гледајте што ќе се случи, ако јајцето остане на страна на дното на садот, значи дека е свежо. Ако сео еднната (горната или долната) страна го допира дното, а со другата не, јајцето е сеуште добро и може да се конзумира, односно старо е околу една или две недели. Ако јајцето во потполност плови во водата, значи дека е старо и не треба да се конзумира.

Напиши коментар