Здраво тело

Главни причини заради кои е убаво да спиете голи

Време е да ја затворите вратата од спалната соба и да се обидете да спиете голи. Летото е вистинско време од годината да започнете да се релаксирате и да си легнувате без пижами или ноќница. Покрај тоа што е толку жешко, ќе уживате во најмалку четири привилегии .

 

1.Најдобар е контактот со кожата

 

Треба да го објасниме ова понатаму? Спиењето голи го подобрува вашиот сексуален живот бидејќи ништо повеќе не стимулира од допир на голо тело.

 

  1. Помогнете и на вашата кожа

 

Најмалку еднаш дневно, вашата кожа ќе може слободно да дише. Нашите интимни делови, нозете и сите други делови кои во текот на денот се покриени со повеќе слоеви на тесна облека, особено во текот на летото. Ова го намалува ризикот од срцеви заболувања и иритација на кожата кај атлетското стопало.

 

  1. Помага во регулирањето на кортизолот

 

Кортизолот е многу чудна хемикалија која може да предизвика многу штета. Кога сме голи, температурата на телото паѓа до оптимални вредности, со што се регулира количината на кортизол. Ако сме топли додека спиеме, повеќе кортизол произлегува, така што стануваме уморни и нервозни по будењето, имаме портеба од  храна и најверојатно е дека ќе акумулираме килограми.

 

  1. Помага во регулација на мелатонинот и хормонот за раст

 

Најдобрата температура на спиење е 21 Целзиусов степен. На оваа температура, мелатонин и хормонот за раст најмногу се лачат, а овие хемикалии го спречуваат стареењето и се неизбежни за добро здравје. Нивната количина на лачење се намалува кога спиеме облечени бидејќи телото се загрева на повисоки температури.

Напиши коментар