ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ:
* 1 филџан брашно
* половина филџан шеќер во прав
* 6 лажици какао
* 2 лажичиња прашок за пециво
* ¼ лажиче сол
* половина филџан млеко
* 6 лажици стопен путер
* 1 лажиче екстракт од ванила
* 1 филџан кафеав шеќер (или помалку)
* 100гр чоколадо за готвење (изрендано)
* половина филџан излупени лешници (околу 100гр)
* 1,5 филџан врела вода
* салдолед од ванила
НАЧИН НА ПОДГОТОВКА:
Загрејте ја рерната на 175 степени. Ставете малку масло во ватросталниот сад. Во помал сад измешајте ги брашното, шеќерот во прав, 3 лажици какао, прашокот за пециво и солта. Во друг сад измешајте го мелското, стопениот путер и екстрактот од ванила. Измешајте ги двете смеси да се соединат и ставете ги во садот за печење.
Во посебен сад измешајте ги шеќерот во прав и преостанатите 3 лажици какао. Посипете го овој микс над смесата, а веднаш потоа и изренданото чоколадо и издробените лешници. На крајот врз сето тоа ставете врела вода, но не мешајте. Печете околу 40 минути. Оставете да се излади околу 5 до 10 минути и сервирајте топло, со топка сладолед од ванила.
Уживајте!