← НАЗАД НА БОЗА

И девојките страдаат од депресија!!!

И девојките страдаат од депресија!!!
190 Читања

Две годиши девојки може да страдаат од депресија и анксиозност, ако за време на бременоста нивните мајки биле под стрес, предупредува една германска студија.

Две годинши девојки може да страдаат од депресија и анксиозност, ако за време на бременоста нивните мајки биле под стрес, предупредува една германска студија.

Кога сме под стрес во телото се зголемува производството на кортизол, кој го намалува поврзаноста  на мозочните клетки во регионот одговорен за емоциите на новороденчињата. Интересно е дека, сепак, тоа не се однесува на момчињата, истражувачите објаснуваат за фактот дека жените, без оглед на возраста, се склони да ги интернализираат нивните емоции.

До овие факти, истражувачите од Берлин дојдоа така  што тие ги анализирале нивото на кортизол кај  70 бремени жени во различни фази од бременоста. Две години подоцна, мајките откриле колку често децата се тажни, осамени, анксиозни, срамежливи, и како се сложуваат со другите и дали имаат проблеми со спиењето. Излезе дека кога во текот на бременоста нивото на кортизол беше поголем, веројатноста девојките да бидат депресивни се многу големи.

Коментари

© 2011 boza.mk | Дизајн - element.mk