Motherhood

Како да ги направите своите деца оптимисти: 5 едноставни правила

Без перфекционизам

Никој од нас не е совршен. Децата на почеток се како глина кој може лесно да се обликува, и сите деца на рана возраст се обидуваат да направат све најдобро се со цел да ја задоволат неговата мајка. Но, ова не е вистинска стратегија.  Ако нешто не излезе совршено, тогаш станува лекција. Со овој пристап,  детето ќе биде сигурен да не се плаши од грешките и да  пристапи на некоја иницијатива без страв. На крајот на краиштата, сепак ќе биде победник.

Барајте алтернатива

Ако работите тргнат наопаку, не треба да го плашите детето. Така, тие ќе научат дека во животот постојат само тешки оптоварувања кои не можат да се избегнет. Каде што може да се најде алтернатива – барајте ја, но треба да му се даде избор на детето. Па што ако вашата ќерка сака да биде фудбалер, а синот – балетан?

Да, но …

Во секоја тешка ситуација за детето, помогнете му да ја изведи вежбата “да, но..”. Ја изгуби твојата омилена играчка? Можеби го нашол некој друг што му треба, а наскоро ќе имаш и нов.

Имаш двојка? Па, во ред, ќе видиш како следниот пат цело одделенение ќе се изненади кога ќе им покажеш како си ја научил лекцијата.

Личен случај

Без оглед на тоа како ги учиме нашите деца, тие ќе земат пример од нас. Секогаш кога ќе сакате да се жалите од животот пред децата, земете го во предвид  дека  од вас ќе земат пример во врска со животот.

Опасности

Секој од нас се плаши од опасностите со кои се соочуваат децата во денешниот свет. Но, ако сакате детето да расте како оптимист, забавете ја контролата. Секој пат кога ќе го предупредите за некоја страшна работа, вие всушност “цртате слики” на опасностите што го чекаат на терен, во паркот и воопшто.

Предупредете  го детето, но верувајте во него. Повеќето од стравовите на мајките нема да се остварат, но довербата е доволна да го предупреди детето на главните опасности.

Напиши коментар