← НАЗАД НА БОЗА

Како да ги “натерате” децата да ви помогнат

Како да ги “натерате” децата да ви помогнат
137 Читања

Можеби не обрнуваме внимание на секој збор што го изговараме, но децата секако обрнуваат.

Еден од најдобрите начини да ги научиме децата да работатнешто е така што ќе ги наведеме да ни помагаат во одредени обврски, кои се во согласност со нивната возраст. Сепак, тоа не е секогаш лесно, но постои начин да биде полесно.

Тоа што детето го нарекувате “мамин / татин мал помошник” можете да му нанесете поголема штета отколку корист, покажа новото истражување. Иако на прв поглед делува многу позитивно, психолозите откриле дека тоа всушност ги одбива, односно дека така шансите се помали децата да им помогнат во нешто што го сметаат за тешка задача.Новото истражување покажа дека е многу поефикасно едноставно да се прашаат децата за помош, бидејќи тоа ги охрабрува да продолжат секојдневно да помагаат, дури и ако нешто не им се допаѓа.

Разликата е, верувале или не, само во зборовите – психолозите тврдат дека децата подобро реагираат на зборовите кои повикуваат на акција (можеш ли да и помогнеш на мама?), а не на зборовите од типот “можеш да бидеш мој помошник”.

“Новото истражување покажува како таквите суптилни јазични работи можат да влијаат на детското однесување, на начин кој претходно не го разбиравме. На пример, употребата на глаголи кога се зборува за однесувањето на детето, како на пример” можеш да бидеш помошник “, ги прави поодлучни да го направат тоа, отколку кога се користи именка за истото – “можеш да бидеш помошник”, вели професорката Марџори Роудс, авторот на истажувањето.

Ова истражување покажа дека кога децата се согласуваат да бидат “помошници”, многу лесно се откажуваат доколку наидат на препрека, додека се многу упорни да ја извршат задачата кога ќе ги прашате да “помогнат”.

Коментари

© 2011 boza.mk | Дизајн - element.mk