Motherhood

Како да го охрабрите вашето дете?

Овие шест реченици треба да ги изговарате  за да ги охрабрете вашите деца!

Иако се вели дека делата се поважни од зборовите, во некои ситуации зборовите се уште посилни од делата. Особено кога станува збор за нашите деца.

Семејството е најважното нешто во светот, а на децата во секое време им треба малку охрабрување.

Еве како да проверите кои реченици често треба да се слушнат и зошто.

  1. Сакам кога …

Не ставајте акцент на она што го прават “лош” или “погрешен”, туку фокусирајте се на позитивните аспекти на нивното однесување.

  1. Јас сум горд со тебе.

Не постои подобра пофалба за добар успех. Меѓутоа, понекогаш даваме све од себе, но резултатот не е задоволувачки. Во такви моменти, децата не треба да слушаат критики, но тие од вас сакаат да слушнат дека сте горди на нив, бидејќи знаете колку многу труд вложиле во нешто.

  1. 3. Ти си посебен / посебна.

Дајте им до знаење дека нивните разлики не се слабост туку сила.

  1. Знам дека ти можеш.

Поттикнете го секој ден, и заради сознанието дека верувате во нив, вашите деца ќе бидат посигурни во себе.

  1. Ви верувам.

Изградете однос полн со меѓусебна доверба, бидејќи така ќе ги мотивирате на искреност.

  1. Те сакам.

Никогаш не изразете лубов со зборови, бидејќи ова е една од ретките ситуации во кои зборовите навистина не можат да бидат посилни и поважни од работата.

Напиши коментар