Motherhood

Како да се надмине агресијата дома

Дома неподносливи и агресивни, на улица премногу мирни и тивки. На родителите не им е јасно  како е можно нивните деца да ги променат своите расположенија.

Дома неподносливи и агресивни, на улица премногу мирни и тивки. На родителите не им е јасно  како е можно нивните деца да ги променат своите расположенија. Психолозите објаснуваат дека ова е затоа што мозокот го одредува однесувањето на детето во зависност од околината.

– Префронталниот кортекс е дел од мозокот кој контролира многу функции, вклучувајќи ја инхибиторната и пулсовата контрола – вели психологот. – Кога детето е нервозно или загрижено, не добива сè што сака, тој е доста активен и го држи однесувањето под контрола. Веднаш штом детето ќе се чувствува опуштено и безбедно, што се случува дома, овој механизам веќе не реагира на ист начин.

Но, тоа не значи дека детето треба да му биде дозволено да дивее, да ги хистеризира и да ги вознемирува луѓето само затоа што е на свој терен.

– Не обидувајте се на груб начин да му дадете до знаење дека така не смее да се однесува, туку  помогнете му да се чувствува сакан. Разговарајте со него, советувајте го за добро однесување и имајте трпение се додека не го усвои.

Напиши коментар