Cafe Del Mar

Како полесно се губат килограми, со вежбање или со диети?!

Најновите истражувања ги разбиваат старите заблуди кога станува збор за односот меѓу диетите, вежбањето и метаболизмот.

Со години фитнес тренерите и книгите за диети повторуваа дека редовното вежбање го забрзува метаболизмот, и тоа преку целиот ден, а ефектите дека се чувствуваат во ноќта, односно дека калориите се согоруваат и во сон.

Но многу луѓе кои последните неколку недели вежбале, кога застанале на вагата не само што не ги намалиле килограмите, туку качиле по неколку плус.

Постои очекувања дека ако вежбате вашиот метаболизам ќе се забрзува па дури и ако држите диета.

Но таквото мислење е погрешно. Човековото тело е неверојатно ефикасно во чувањето на енергијата и ако сте на диета вашиот метаболизам ќе се забави, па дури и ако вежбате.

Веќе подолго време е познато дека ако губите калорија по калорија полесно ќе ослабнете со диета, наместо со вежбање.

Иако вежбањето е корисно за нашето здравје, нема многу да ни помогне да ги намалиме килограмите.

Напиши коментар