Здраво тело

Мачиното млеко како лек протвив рак!

Здравствените придобивки на мајчиното млеко се одамна познати, но сега експертите тестираат дали соединението што е најдено во мајчиното млеко може да помогне во лекувањето на ракот.

Случајното откритие на ефектите од соединението на мајчиното млеко, со прекар „Хамлет“ од страна на научниците, може да значи поефикасен и усмерен начин да се убијат канцерогените туморни клетки.

Истражувачите од Универзитетот Лунт во Шведска откриле некои позитивни резултати по проучувањето на ефектите што „Хамлет“ ги има на пациентите со рак на мочниот меур. Во раните фази, оние на кои им било инјектирано ова соединение почетокот на судските процеси, оние кои се вбризгува со соединение почнале да исфрлаат мртви клетки на туморот преку урината во следните неколку дена.

„Постои нешто волшебно околу способноста на „Хамлет“ да ги таргетира туморните клетки и да ги уништи“, изјавила Др.Катарина Сванборг за Дејли Мејл.

Но до ова откритие било дојдено сосема случајно додека тимот истражувал антибиотици.

„Беме во потрага по нови антимикробни агенси, а новото мајчино млеко е многу добар извор на овие“, продолжува Сванборг. „За време на експериментот ни беше потребно присуство на човечки клетки и бактерии, и од практични причини ние одбравме човечки туморни клетки“.

„На наше изненадување“, продолжува таа, „кога го додадовме ова соединение од млекото, туморните клетки почнаа да умираат. Тоа беше навистина неочекувано и среќно откритие“.

Истражувачите веруваат дека реакцијата настанува кога мајчиното млеко ќе се најде во системот за варење. Тука произведува протеин наречен алфа-лакталбумин, кој се насочува кон клетките на ракот.

Соединението на мајчиното млеко ги цели само кангерогените клетки, со што нуди алтернатива за третманите со хемотерапија и радиотерапија, кои може да ги оштетуваат и здравите и канцерогените клетки во телото.

Научниците се надеваат дека мајчиното млеко ќе може да дејствува кај пациентите со рак на дебелото црево и на цервиксот.

Напиши коментар