Дестинации

МАЛТА, КИПАР, ЕГИПЕТ И ТУРЦИЈА: Дали сте го знаеле ова пред да патувате?

Дали знаевте дека Малта го добила своето име по медот?

МАЛТА, КИПАР, ЕГИПЕТ И ТУРЦИЈА: Дали сте го знаеле ова пред да патувате?

Дали знаевте дека Малта го добила своето име по медот?

Се вели дека биле работниците кои во времето на Стариот Египет ги граделе пирамидите биле платени, а и нема да верувате, со пиво.

Малта. Дали знаевте дека е мал, но интересен остров во Медитеранот, го добил името по  медот? Името Малта доаѓа од грчкиот збор “melite”, кој означува сладок нектар. Дали сте за сладок летен одмор во Малта или можеби за вистински меден месец?

Кипар. Легендата ни кажува дека токму на овој медитерански остров, поточно некаде во близина на градот Пафос, родена е грчката божица на љубовта Афродита. Островот, исто така, го има и прекарот “игралиште на боговите”. Одморот во Кипар сигурно е побожен, а ни љубовта нема да ви недостига затоа што сте отишле на прекрасно место.

Анталија е еден од најпопуларните летувалишта во јужниот дел на Турција, но исто така дом на многу необичен феномен, кој привлекува туристи исто како и другите места, долги песочни плажи и топло море. Во прашање е мистериозен феномен на пламенот на Химера, кој гори 24 часа дневно, и покрај неколку обиди да го изгаснат, и до ден денес гори.

Хургада. Се вели дека биле работниците кои во времето на Стариот Египет ги граделе пирамидите биле платени, а и нема да верувате, со пиво. Не звучи како лоша идеја, нели? Кога ќе пристигнете во Хургада, побарајте локални пива Стела и Сакара.

Напиши коментар