Motherhood

Мама, ПАМЕТНО ЈА СОВЕТУВА ќерката: Како да препознаваш дека е поврзана со насилник? Прашавме психотерапевти и тука се 12 совети!

Немој да бидеш со момче кое не ги почитува твоите ставови, кој не те прашува за мислење и не ги почитува твоите одлуки. Поставете го лимитот до каде сакате да одите. Не паѓајте на зборовите на момчето: “Ако ме сакаш, за мене ќе направиш  …”.

Овие се само неколку совети која секоја мајка треба да и ги каже на својата ќерка. Сепак, се случува тие да направат погрешен избор, но можеби и не се свесни за тоа.

Затоа, психотерапевтите, дале 12-те типични ситуации кои укажуваат на тоа дека сте во врска со насилник.

 1. Пред да започнете да се забавувате со момчето, сте имале многу повеќе пријатели.
 2. Тие имаат слаби оценки на училиште.
 3. Пред да го запознаете, бевте загрижени за семејството, пријателите и училиштето, а сега сте оставиле сè.
 4. Често плачете или сте многу тажна.
 5. Штом момчето те покани или ви праќа СМС порака, мора веднаш да го контактирате или да го сретнете.
 6. Штом сте се запознале тој веднаш ти кажал дека те сака.
 7. Тој е љубоморен ако ти само и спомнуваш или погледнуваш друго момче.
 8. Тој те обвинува за нешто што не е вистина.
 9. Вие сте виновни за сето она што се случува.
 10. Пие или се дрогира.
 11. Често ви дава “совети”, кои всушност се наредби, а се поврзани со изборот на пријатели, фризури, облека, шминка …
 12. Тој ве навредува, а потоа вели дека само се шегувал.

Напиши коментар