Motherhood

Најчестите грешки што ги прават родителите при воспитување на децата

Вашето дете е хистерично, бара постојано нови играчки, плаче ако не ги добие и не знае како да се однесува со другите деца? “Ова не треба да звучи како аларм”.

  1. Поставете ги границите

Воспоставете јасни граници до каде детето може да оди. Не правите неколку предупредувања или не го подигнувате тонот – доволно е детето да биде послушен.

  1. Покажете кој е главен

“Грешката на многу родители е тоа што на секој начин се обидуваат да ги задоволат своите деца, вие не мора да бидете пријатели. Децата треба да разберат кој е главен во домот, инаку тие нема да ве слушат”, вели психологот.

  1. Заборавете на казната

“Казната мора да се почитува веднаш, и секоја грешка мора да има последици, инаку детето ќе престане да се плаши од казна. Таквата стратегија ќе го направи детето послушен и ќе го научи да биде одговорен за неговите постапки”.

  1. Претерувате со казни

Меѓутоа, злоупотребата на децата и озбилните казни исто така не се вредни – инаку вашето дете едноставно ќе престане да реагира на нив.

  1. Контролирајте ги вашите чувства

“Јас разбирам дека е тешко да се контролирате кога детето станува бесен и хистеричен”, вели психологот.  “Длабоко дишете и обидете се да се релаксирате – ова е реакцијата што детето не ја очекува од вас. На крајот, тој сфаќа дека неговата хистерија е бескорисна и ќе заврши со хистерични сцени “.

Напиши коментар