← НАЗАД НА БОЗА

ОВИЕ ЖЕНИ СЕ МНОГУ ВАЖНИ ВО ЖИВОТОТ НА ДЕТЕТО: психолозите откриваат зошто децата толку многу ја сакаат тетката

ОВИЕ ЖЕНИ СЕ МНОГУ ВАЖНИ ВО ЖИВОТОТ НА ДЕТЕТО: психолозите откриваат зошто децата толку многу ја сакаат тетката
208 Читања

Тетката разбира сè, ништо не и е тешко, таа ги чува сите тајни, никогаш не ве кара, таа секогаш знае како да ве утеши и постојано се смее, па затоа е најдобар подарок за детството!

“Мами, раѓајте им на децата сестри, бидејќи сестрите стануваат тетки, а тетките се најубавиот, незаменлив подарок за секое детство”. Така зборуваше Душко Радовиќ, а дека е во право, потврдуваат психолозите.

Можеби веќе уживате во “титулата” на тетката, можеби сè уште не сте ја добиле. Еве што за оваа “љубов за цел живот” велат експертите.

Нејзината прва главна улога започнува на денот кога ќерката или синот на братот или сестрата се изведуваат од породилното одделение. Во тој момент се раѓа љубовта на сите времиња, онака посебна и “симпатична”.

Психолозите објаснуваат дека тетките никогаш не “тренираат” строгост, но со нежност и благи, прекрасни зборови тие можат да бидат авторитет. Тие се почитуваат иако никогаш не креваат глас.

Секогаш е убаво во опкружувањето на тетката, затоа што никогаш нема да се лути и никогаш нема да ги налути внуците. Тетката која нема свои деца понекогаш нема потреба да остане бремена, бидејќи внуците и даваат чувство на исполнетост и постигнување – тврдат психолози.

Гордост, најголемата на светот

Сите тетки тврдат дека, кога ќе се роди бебето, тие чувствуваат гордост ,најголема на светот, огромна, со луд интензитет. Прво, кога ќе пристигне тоа бебе, а потоа кога ќе ги слушате нејзините достигнувања, кои на крајот ќе станат се повеќе и повеќе важни. Никнувањето на забите, првите чекори, сите ќе ве исполнат со гордост што ќе се стане ветер во грб за вашиот живот.

Еве зошто тетките се најдобрите суштества во животот на вашето дете:

Тие немаат тајни пред нив

Децата, честопати со своите тетки, можат да разговараат за теми за кои што не сакаат да разговараат со своите родители. Таа дава одлични совети без предрасуди, ги чува тајните и зборува отворено за своите искуства.

Секогаш е таму за да ве охрабри

Тетката ќе го поддржи детето и ќе биде најголемиот обожавател, без оглед на тоа дали се работи за спорт, хоби, училиште или некој друг интерес на детето.

Ако детето се соочи со неодобрување, тетката секогаш може да најде начин да обезбеди охрабрување. Тетките можат да бидат најголемите обожаватели на нивнитевнуци, а ова им дава посебно чувство на припадност на децата.

Секогаш е кул

Со оглед на тоа што ја нема одговорноста на родителот, во овој однос тетката едноставно може да ја покаже нејзината детска страна. Сеќавањето на тетката најмногу се однесува на забавни моменти, шеги и игри.

Тетката смее да ја препушти имагинацијата на волјата и да биде вистински забавувач.

Коментари

© 2011 boza.mk | Дизајн - element.mk