
Потребни состојки за тестото:
Потребни состојки за филот:
1. Измешајте ги топлата вода, квасецот и шеќерот. Мешајте додека не се растворат состојките. Оставете ја смесата да седи 5 минути. Потоа додадете ги маслиновото масло и солта и префрлете ја целата смеса во голем сад каде што ќе додадете 1/3 од брашното. Измешајте додека не се измазни смесата.
2. Продолжете да додавате брашно, по околу 50 грама на едно додавање, сè додека тестото веќе не можете да го мешате со лажица. Потоа префрлете го тестото на набрашнета површина и месете го околу 5 минути, постојано додавајќи брашно. Месете и додавајте брашно додека тестото престане да лепи, но притоа да остане меко. Отприлика треба да употребите 230-300 грама брашно вкупно. Направете топче од тестото и ставете го пак во садот, покриено со пластична фолија, и оставете го да стои 1-1,5 час, односно додека да порасне двојно.
3. Штом тестото е доволно нараснато, префрлете го повторно на набрашнета површина и од него формирајте неправилен правоаголник. Потоа истегнете го да добиете поголем правоаголник (околу 30 на 45 см). Тегнете го наместо да го сукате со сукало за да добиете помека кора на крајот.
4. Ставете ги сите состојки за филот и завиткајте го тестото по должина на правоаголникот. Ставете го ролатот во тавче обложено со хартија за печење и одозгора поминете го со четка со останатата количина маслиново масло. Додадете ги зачините и оставете го ролатот да нарасне уште еден час.
5. Загрејте ја рерната на 200 степени Целзиусови. Печете 25 минути или додека горниот дел од ролатот да добие златно-кафена боја. Исечете го стромболито на 12 парчиња. Уживајте!