Motherhood

Плачот може да открие каков глас ќе има вашето дете кога ќе порасне

Иако плачот на бебето не e пријатен звук  за ушите на родителите, според спроведеното истражување, тоа може да се покаже каков глас  ќе има детето во градинка, па дури и на постари години.

 

Резултатите се објавени во списанието”Писма по биологија” во кое се објаснува дека тонот на четири-месечно бебе кое плаче ја предвидува висината на гласот на пет годишна возраст и на полнолетен човек.

 

Во студијата биле земени бебиња кои плачеле помеѓу два и пет месеци. Пет години подоцна, експертите ги слушаа снимките и разговараа со децата. Тие откриле дека е можно да се знае како ќе звучат бебињата подоцна во животот. Тоа е, всушност, причината зошто бебињата имаат поинаков “крик” при раѓање, или првиот плач кој е различен.

 

“Дури и за време на развојот на детето во матката, постојат многу нешта кои можат да влијаат подоцна во животот. Не само на дете, туку и на возрасен човек “, вели еден од авторите на студијата за Николас Матвеон.

 

Асистент на Универзитетот за антропологија во Бостон, Каролин Хоџес, вели дека научниците докажале дека тоновите на глас влијаат врз нашето доживување на личноста. Со гласот ја оценуваме атрактивноста и сигурноста.

 

“Има многу истражувања на оваа тема и тоа е причината зошто ова откритие е интересно”, рече Хоџис, додавајќи дека разликите во глас може да имаат своето потекло уште во многу раниот развој.

 

Иако потребни се понатамошни истражувања, научниците велат дека е интересно да се открие дека факторите пред раѓањето можат да влијаат на човекот децении подоцна.

 

Напиши коментар