Здраво тело

Совети за нутриционисти: Кога е вистинското време за доручек

Често слушаме дека доручекот е најважниот оброк, но никој не кажува кога е најдобро време за првиот оброк на ден. Многу од нас не се гладни веднаш штом ќе станат. Дали навистина е важно времето кога се работи за доручек?

Нутриционистите велат дека времето за оброк е исто толку важно колку и неговиот состав и количина! Според нивно мислење, најдобро време за доручек е во првите два часа по будењето.

Овој прв оброк, ако го јадете во предвиденото време, ќе го стабилизира вашиот шеќер во крвта во текот на целиот ден. По доручекот, целото тело ќе го разбудиме.

Ако  наутро првин вежбате, обидете се да јадете нешто лесно еден час пред да вежбате, но ако практикувате да вежбате пред јадење, секогаш понесете нешто за јадење после вежбањето, за да му дадете доволно енергија на телото.

Ако сте тип на човек кој не може да јаде рано, кога станувате пијте чаша вода,  да го хидрирате вашето тело, потоа  јадете нешто лесно, јогурт или банана. Единствено што е важно е да не го прескокнете доручекот затоа што обезбедува енергија за да може вашето тело да го започне денот продуктивно.

Напиши коментар