Здраво тело

Студија: Алкохолот може да го штити срцето, но не го спречува ракот

Најновата научна студија ги потврди претходните истражувања кои покажаа дека не постои “безбедна количина” на алкохол што може да се конзумира.

Истражувачите имаат прифатено дека умереното конзумирање на алкохол може да заштити од болести на срцето, но, исто така, додаваа дека постои висок ризик од добивање на рак и други болести.

Во една студија, како што е наведено, ги анализирале податоците собрани од луѓето на возраст од 15 до 95 години кои конзумирале алкохол, оние кои никогаш не работеле и оние кои пиеле само еден пијалок дневно.

Резултатите покажаа дека луѓето кои пиеле едно или повеќе пијалоци секој ден имале здравствени проблеми.

Еден од авторите на студијата и истражувач на колеџот Imperial во Лондон Sonia Saxena рече дека дури и еден пијалок дневно е ризик, но повеќето луѓе не пијат само еден пијалок.

Студијата исто така покажа дека Британците во просек пијат три пијалоци дневно, а меѓу најголемите потрошувачи на алкохол се Романците кои пијат во просек од осум пијалоци на ден, а  украинските жени  конзумираат во просек од 4,2 чаши алкохол дневно.

Drinks Cocktails Alcohol

Напиши коментар