Motherhood

Веќе во деветтата година од животот, децата можат да почнат да си создаваат лоша слика за себе

Повеќето тинејџери се незадоволни од сопствениот изглед.

Во време на пубертетот, тие наоѓаат маани на нивното тело кои често ги придружуваат и во зрелоста.

Едно ново истражување од Универзитетот во Мелбурн откри катастрофален факт дека децата можат да почнат да создаваат лоша слика за нивниот изглед на возраст од осум до девет години.

Истражувањето се базира на податоци собрани од 1.100 девојчиња и момчиња на таа возраст.

Нивното задоволство од изгледот се мери со помош на скалата на нарушувањето во исхраната кај децата. Оваа алатка се состои од осум силуети на деца чии тела се разликуваат од недоволно исхранети до дебели.

Децата мораа да идентификуваат со кој лик би можеле да се споредат себеси, и која силуета претставува идеална форма на телото за нив.

Податоците покажуваат дека девојчињата се почесто незадоволни од сопственото тело, додека некои момчиња со вишок хормони подеднакво се незадоволни.

“Сфативме дека децата, дури и пред пубертетот, се незадоволни од сопствениот изглед, а ова е поврзано со нивото на хормоните кои се менуваат пред да влезат во пубертетот. Колку е повисоко нивото на хормони, децата се понезадоволни од појавата. Сепак, таквите деца се почесто и потешки од нивните врсници, а тоа е можната причина за лошата слика за себе “, вели истражувачот д-р. Елизабет Хјуз.

Таа ги советуваше родителите да ги охрабруваат децата и честопати им кажуваат колку се неверојатни и да се борат против притисокот и влијанието од општеството.

Напиши коментар