Убавина

ЗОШТО ВАШАТА КОСА Е ТЕНКА И КРШЛИВА: трикови за здрава и блескава коса

Ако вашата коса е склона кон кршење, еве како да ја миете, чешлате и сушите за да биде блескава и сјајна!

Постојат многу фактори кои негативно влијаат на косата, ја прават слаба, безживотно и склони кон кршење – претераноto стилизирање, честото фарбање, стрес, генетика … Без оглед на причината,  време е да се обрне внимание на вашата коса пред  да биде предоцна.

За почеток, не ја измијте со топла вода, бидејќи со тоа нема да ја исушите само косата, туку и кожата на главата. Млаката вода ќе ја направи вашата коса да го апсорбира шампонот и балсамот, така да нивниот ефект ќе биде подобар.

Летото е идеално време да се исуши косата по природен пат, но ако навистина е потребно да го користите фенот,  не го вклучете во најсилно, ниту пак да го исушите преблиску, бидејќи тоа е сигурен начин за да ја уништите косата.

Никогаш не чешлајте ја косата од корен.  Прво чешлајте ги краевите! Покрај тоа, заборавете на чешлање на косата додека се влажни, бидејќи тогаш таа е повеќе склона на оштетување. Направете го тоа пред шампонирање. Од истата причина не е препорачливо грубо да се протрива влажната коса со пешкир.

Ако вашата коса е склона кон кршливост, никогаш не спијте со подигната коса. Стилистите препорачуваат да го оставите да падне (ако е можно на свилено перниче).

Напиши коментар